Desszert Receptek !
A tökéletes gofri
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom
- fél csomag sütőpor
- csipet só
Keverd a liszthez a sütőport. A tojás sárgáját és fehérjét válaszd szét, majd a sárgáját, a vajat, a vaníliás cukrot, a sütőport, a porcukrot és a tejet keverd a liszthez. Reszeld rá a citromhéjat is. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és óvatosan keverd a masszába.
A gofrisütőt forrósítsd fel, kend meg vékonyan olajjal, és tölts a közepébe annyi tésztát, hogy, ha lecsukod, ne folyjon ki. A beletöltést célszerű merőkanállal csinálni. Süsd néhány percig, óvatosan szedd ki, és már eheted is.
Túrós gofri
Hozzávalók:
- 15 dkg túró
- 15 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2,5 dl sűrített tej
- 1 tojás
- só
A tojást válaszd ketté, és keverd habosra a cukorral és a vajjal. Szitáld bele a lisztet, majd add hozzá a túrót, a sűrített tejet. Sózd meg ízlés szerint a tojásfehérjét, és azt is öntsd hozzá. Keverd össze, süsd ki, és már kész is.
Gofri laktózérzékenyeknek
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 7 dl langyos víz
- 4 evőkanál cukor
- 2 dl olaj
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom
- csipet só
A lisztet és a tojássárgáját keverd össze. Add hozzá a cukrot, a csipet sót, asütőport, az olajat, reszeld bele a citrom héját, és keverd teljesen simára. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és nagyon óvatosan forgasd bele a masszába. Süsd ki, és ízlés szerint tálalhatod, lekvárral, pudinggal, gyümölcsdarabokkal.
Sajtos gofri
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg trappista sajt
- 5 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
- tej
- só
A sajtot reszeld le. Add hozzá a lisztet, az olajat, a tejfölt, a tojásokat, a sót és asütőport. Keverd össze, majd annyi tejet adj hozzá, hogy a massza sűrű legyen. Süsd ki gofrisütőben. Ha kész van, ízlés szerint kend meg a tetejét tejföllel, és szórd meg sajttal.
Vaníliapuding
Hozzávalók:
5 dl tej
1 rúd vanília
5 db tojássárga
12 dkg cukor
7 dkg finomliszt
csipet só
Elkészítése: A tejet a cukorral, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével felforralom. Ebből néhány kanálnyit külön kimerek. Mikor már langyos, belekeverem a tojások sárgáját és a lisztet. Ezt alaposan elkavarom.
Ha felforr a tűzön maradt cukros, vaníliás tej, akkor a bekevert, lisztes részt hozzáadom, és folyamatos keverés mellett, nem túl nagy lángon addig főzöm, amíg besűrűsödik.
A kész pudingot hideg vízzel kiöblített formákba kanalazom, majd a tetejét alufóliával lefedem, hogy ne bőrösödjön meg a pudingom. Néhány órára hűtőbe teszem. A már kihűlt pudingokat gyümölccsel, öntettel kínálom.
Creme caramel
Hozzávalók:
0,5 dl víz
20 dkg cukor
8 dkg sötét melaszos cukor
darabka vanília
0,5 l házi tej (3,8%)
3 tojás
2 tojás sárgája
Elkészítése: A pici szuflétálaimat beleteszem egy nagy tepsibe. A sütőt 160 fokra izzítom. A tálkákat tepsistől a sütőbe süllyesztem.
A szószos edényemben felfőzöm a 20 dkg cukrot, némi vízzel. Mikor barnulni kezd, óvatos és igen gyors mozdulatokkal kikapom a sütőből a tepsit, és a szuflétálakba öntöm a karamellt.
Ezután felteszem felforrni a tejet. Lassú tűzön, vaníliával egyetemben főzöm. Amíg lassanként felforrósodik, addig összekeverem a tojásokat a cukorral, és forralok egy jó kübli vizet. Amikor elkezd forrni a tej, lehúzom a tűzről, kipecázom belőle a vaníliát, hozzáöntöm a tojásos cukrot, habverővel csomómentesen elkeverem (semmi sem lehetetlen), és a szuflétálakban lévő karamellre csorgatom. A közben felforrt vizet a tálaknak otthont adó tepsibe öntöm úgy, hogy a tálkákat legfeljebb 2/3-ig lepje el.
Ezután a tepsit a 160 fokos sütőbe tolom, és egy órára ott is felejtem.
Miután elkészült, hagyom a konyhapulton kihűlni, majd legalább 2-3 órára a hűtőbe teszem. Bármikor, bármivel, bárhol fenséges.
Török sült tejberizs
Hozzávalók:
1/2 bögre rizs
2 bögre tej
1 evőkanál finomliszt
2 csomag vaníliás cukor
cukor
2 tojás sárgája
csipet só
Elkészítése: A rizst felteszem főni. Mikor már alkotóelemeire esett, még felöntöm egy kis tejjel (jó leves tejberizst kell főzni, mert inkább a leve a lényeg, mint a rizs). Hozzáadom a vaníliás cukrot meg annyi sima cukrot vagy mézet, ami az ízlésemnek megfelel. Hagyom egy picit hűlni, elkeverem benne a tojások sárgáját és a kanálnyi lisztet.
Piciny szuflétálakba szedem, amiket egy vízzel félig felöntött tepsibe ültetek, s az egészet így tolom be a beizzított sütőbe. Addig sütöm, amíg a grill meg kapja kicsit a tetejét.
Mikor már szobahőmérsékletre hűlt, beteszem a hűtőbe, és egy-két óráig megpróbálom kibírni, hogy ne egyem meg.
- előkészület:
- sütés:
- A tésztához a vajat, a cukrokat, fahéjat, kakaót és a tojást gőz felett összemelegítjük.
- A folyékony, meleg keverékhez hozzáadjuk a sütőport és a kétféle lisztet, majd megpróbáljuk két, egyenlő részre osztani a tésztát. Egyenként kinyújtjuk, és sütőpapíros sütőlapon 6-8 perc alatt kisütjük a lapokat.
- A 2 cs pudingport a fél liter tejjel sűrűre főzzük, hozzáadjuk a cukrot, kihűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük az előzetesen felhabosított vajat.
- A két kihűlt kakaós lap közé kenjük a krémet, majd a felső lapot az összefőzött csokimázzal (lassú tűzön a vajat, cukrot összefőzzük a kakaóporral, pici olajjal fényesítjük, kis vaníliaaromával illatosíthatjuk).
- Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, a lapok szépen visszapuhulnak, és szépen szeletelhető süteményt kapunk!