Desszert Receptek !

 

A tökéletes gofri

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só

Keverd a liszthez a sütőport. A tojás sárgáját és fehérjét válaszd szét, majd a sárgáját, a vajat, a vaníliás cukrot, a sütőport, a porcukrot és a tejet keverd a liszthez. Reszeld rá a citromhéjat is. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és óvatosan keverd a masszába.
A gofrisütőt forrósítsd fel, kend meg vékonyan olajjal, és tölts a közepébe annyi tésztát, hogy, ha lecsukod, ne folyjon ki. A beletöltést célszerű merőkanállal csinálni. Süsd néhány percig, óvatosan szedd ki, és már eheted is.

Túrós gofri

Hozzávalók:

  • 15 dkg túró
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dl sűrített tej
  • 1 tojás

A tojást válaszd ketté, és keverd habosra a cukorral és a vajjal. Szitáld bele a lisztet, majd add hozzá a túrót, a sűrített tejet. Sózd meg ízlés szerint a tojásfehérjét, és azt is öntsd hozzá. Keverd össze, süsd ki, és már kész is.

Gofri laktózérzékenyeknek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 7 dl langyos víz
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dl olaj
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom
  • csipet só

A lisztet és a tojássárgáját keverd össze. Add hozzá a cukrot, a csipet sót, asütőport, az olajat, reszeld bele a citrom héját, és keverd teljesen simára. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és nagyon óvatosan forgasd bele a masszába. Süsd ki, és ízlés szerint tálalhatod, lekvárral, pudinggal, gyümölcsdarabokkal.

Sajtos gofri

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg trappista sajt
  • 5 evőkanál olaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • tej

A sajtot reszeld le. Add hozzá a lisztet, az olajat, a tejfölt, a tojásokat, a sót és asütőport. Keverd össze, majd annyi tejet adj hozzá, hogy a massza sűrű legyen. Süsd ki gofrisütőben. Ha kész van, ízlés szerint kend meg a tetejét tejföllel, és szórd meg sajttal.

Vaníliapuding

Hozzávalók:
5 dl tej
1 rúd vanília
5 db tojássárga
12 dkg cukor
7 dkg finomliszt
csipet só

Elkészítése: A tejet a cukorral, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével felforralom. Ebből néhány kanálnyit külön kimerek. Mikor már langyos, belekeverem a tojások sárgáját és a lisztet. Ezt alaposan elkavarom. 
Ha felforr a tűzön maradt cukros, vaníliás tej, akkor a bekevert, lisztes részt hozzáadom, és folyamatos keverés mellett, nem túl nagy lángon addig főzöm, amíg besűrűsödik. 
A kész pudingot hideg vízzel kiöblített formákba kanalazom, majd a tetejét alufóliával lefedem, hogy ne bőrösödjön meg a pudingom. Néhány órára hűtőbe teszem. A már kihűlt pudingokat gyümölccsel, öntettel kínálom.

Creme caramel

 

Creme caramel, a sült pudingCreme caramel, a sült puding

Hozzávalók:
0,5 dl víz 
20 dkg cukor 
8 dkg sötét melaszos cukor 
darabka vanília 
0,5 l házi tej (3,8%) 
3 tojás 
2 tojás sárgája

 

Elkészítése: A pici szuflétálaimat beleteszem egy nagy tepsibe. A sütőt 160 fokra izzítom. A tálkákat tepsistől a sütőbe süllyesztem. 
A szószos edényemben felfőzöm a 20 dkg cukrot, némi vízzel. Mikor barnulni kezd, óvatos és igen gyors mozdulatokkal kikapom a sütőből a tepsit, és a szuflétálakba öntöm a karamellt. 
Ezután felteszem felforrni a tejet. Lassú tűzön, vaníliával egyetemben főzöm. Amíg lassanként felforrósodik, addig összekeverem a tojásokat a cukorral, és forralok egy jó kübli vizet. Amikor elkezd forrni a tej, lehúzom a tűzről, kipecázom belőle a vaníliát, hozzáöntöm a tojásos cukrot, habverővel csomómentesen elkeverem (semmi sem lehetetlen), és a szuflétálakban lévő karamellre csorgatom. A közben felforrt vizet a tálaknak otthont adó tepsibe öntöm úgy, hogy a tálkákat legfeljebb 2/3-ig lepje el. 
Ezután a tepsit a 160 fokos sütőbe tolom, és egy órára ott is felejtem. 
Miután elkészült, hagyom a konyhapulton kihűlni, majd legalább 2-3 órára a hűtőbe teszem. Bármikor, bármivel, bárhol fenséges. 

Török sült tejberizs

 

A törökök sült rizsdesszertje fűszeresen az igazán finomA törökök sült rizsdesszertje fűszeresen az igazán finom

Hozzávalók:
1/2 bögre rizs
2 bögre tej 
1 evőkanál finomliszt
2 csomag vaníliás cukor
cukor
2 tojás sárgája 
csipet só

 

Elkészítése: A rizst felteszem főni. Mikor már alkotóelemeire esett, még felöntöm egy kis tejjel (jó leves tejberizst kell főzni, mert inkább a leve a lényeg, mint a rizs). Hozzáadom a vaníliás cukrot meg annyi sima cukrot vagy mézet, ami az ízlésemnek megfelel. Hagyom egy picit hűlni, elkeverem benne a tojások sárgáját és a kanálnyi lisztet. 
 
Piciny szuflétálakba szedem, amiket egy vízzel félig felöntött tepsibe ültetek, s az egészet így tolom be a beizzított sütőbe. Addig sütöm, amíg a grill meg kapja kicsit a tetejét.

Mikor már szobahőmérsékletre hűlt, beteszem a hűtőbe, és egy-két óráig megpróbálom kibírni, hogy ne egyem meg.

 

Tejszelet Giovanna konyhájából
 
  • előkészület: 
  • sütés: 
 
hozzávalók 4 főre
 

Tésztához:

  1. 40 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű rozsliszt)
  2. 10 dkg vaj
  3. 10 dkg cukor
  4. 2 cs vaníliás cukor
  5. csipet só
  6. 1 tk fahéj
  7. 1/2 cs sütőpor
  8. 3 ek kakaó
  9. 1 tojás

Krémhez:

  1. 5 dl tej
  2. 2 cs tejszínes vagy vaníliás pudingpor
  3. 15 dkg cukor
  4. 25 dkg vaj
  5. Mázhoz:
  6. 10 dkg vaj
  7. 10 dkg cukor
  8. 3 ek kakaópor
  9. pici olaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

elkészítés
  1. A tésztához a vajat, a cukrokat, fahéjat, kakaót és a tojást gőz felett összemelegítjük.
  2. A folyékony, meleg keverékhez hozzáadjuk a sütőport és a kétféle lisztet, majd megpróbáljuk két, egyenlő részre osztani a tésztát. Egyenként kinyújtjuk, és sütőpapíros sütőlapon 6-8 perc alatt kisütjük a lapokat.
  3. A 2 cs pudingport a fél liter tejjel sűrűre főzzük, hozzáadjuk a cukrot, kihűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük az előzetesen felhabosított vajat.
  4. A két kihűlt kakaós lap közé kenjük a krémet, majd a felső lapot az összefőzött csokimázzal (lassú tűzön a vajat, cukrot összefőzzük a kakaóporral, pici olajjal fényesítjük, kis vaníliaaromával illatosíthatjuk).
  5. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, a lapok szépen visszapuhulnak, és szépen szeletelhető süteményt kapunk!
sütési hőfok: 
180°C
sütési mód: 
alul-felül sütés
tepsi mérete: 
15×30 cm